Leven in Ziegenrück

Populair bij Duitse toeristen is met name de omgeving tussen Schleiz en Saalefeld, ook bekend als de Saale Vallei. Een mooie natuurrijke omgeving met een rijke historie. In het middelpunt van deze historie was de oude historische hoofdstad van Thurringen: Ziegenrück. Nu heeft Ziegenrück op dit moment geen belangrijke bestuurlijke functie zoals deze die vroeger had, maar het is de toeristenmagneet van de regio. Met slechts 670 inwoners trekt het ieder jaar opnieuw gemiddeld 35.000 toeristen die 50.000 overnachtingen boeken in de hotels, pensions, herbergen en vakantiewoningen van het relatief kleine plaatsje. Wie tussen april en september in Ziegenrück komt, zal een bus met toeristen zien aankomen of vertrekken. In de zomermaanden is het natuurlijk extra druk en is het parkeren in het centrum niet eens mogelijk. Alle accommodaties zijn dan volgeboekt.

Dit wekt natuurlijk de indruk bij u dat Ziegenrück geen leuke plek zou zijn om te bewonen. Niets is minder waar. De meeste toeristische activiteiten vinden aan het water of aan de rand van Ziegenrück plaats. De rest ademt een sfeer van een gemoedelijk plattelands plaatsje in Oost Duitsland slechts 300 kilometer van Berlijn.

De plaats en de regio zijn in ontwikkeling en hebben mij (de schrijver) een Nederlander en mijn Nederlandse vrienden een leuke en rustige woonplek geboden voor weinig geld. In onze straat, de Possneckerstraat, de straat van de Eenheid en in de Kerkstraat, zijn nog diverse huizen te koop. Het zijn allemaal huizen met een historisch karakter of het historisch karakter is er met een verbouwing eenvoudig weer in terug te krijgen. U moet daarbij denken aan huizen van 20.000 tot 50.000 euro.

We zouden graag wat meer Nederlanders in onze omgeving willen zien. Gelukkig hebben we een actieve burgemeester in Ziegenrück die het zelfde er over denkt. Recentelijk zijn we aan het brainstormen geweest over de bestemming van het schiereiland van Ziegenrück. Daar staat een oude school. Inmiddels hebben we investeerders gevonden.

Ook in de Straat van de Eenheid, met het pleintje, komen nu nieuwe appartementen in de oude stadsvilla. Verder is iemand een soort kringloopwinkel begonnen, niet helemaal duidelijk wat daar de bedoeling van is… maar zo doen we allemaal iets wat we leuk vinden. Wat ik wil zeggen, er is nog voldoende plaats en ruimte voor nieuwe ideeën en we hopen ook op een paar nieuwe Nederlandse buren.

U mag mij ook persoonlijk bellen.
Ik heb ook nog een Nederlands nummer: 0031-655588869